Welkom op het Rutgers leerportaal - de plek om online kennis op te doen over seksuele gezondheid, ontwikkeling en weerbaarheid.


Rechts kun je inloggen of een nieuw account aanmaken, om gelijk aan de slag te gaan! De meeste cursussen kun je daarna kosteloos volgen. Enkele cursussen zijn gekoppeld aan een product of training uit onze webshop.

 • NB: Onze online cursussen kun je in Windows het beste volgen via de gratis beschikbare web browsers Firefox of Chrome. Op een Apple computer kun je het beste gebruik maken van Safari. Indien je gebruik maakt van Internet Explorer, zullen sommige onderdelen mogelijk niet correct weergegeven (kunnen) worden.

 • Voor vragen en technische ondersteuning kun je mailen naar leerportaal@rutgers.nl.


  Cursussen

  Basiscursus anticonceptie en onbedoelde zwangerschap

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: zorgprofessionals
  Geaccrediteerd: doktersassistenten en verpleegkundigen

  Hoe staat het met jouw kennis over anticonceptie? Weet jij welke vormen van anticonceptie er zijn en welke mythes en misverstanden er zijn? Wat doe je als een cliënt zich zorgen maakt over een mogelijk onbedoelde zwangerschap?


  Heb je behoefte aan een upgrade van je kennis over deze onderwerpen? Volg onze workshop en vind alle antwoorden op je vragen over anticonceptie en onbedoelde zwangerschap.




  Cultuursensitief werken

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: zorgprofessionals
  Geaccrediteerd: doktersassistenten en verpleegkundigen

  In deze workshop leren deelnemers zich te verplaatsen in cliënten met een migratieachtergrond en bruggen te slaan door cultuursensitief te werken.

  Starten met seksuele vorming

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: professionals in onderwijs en jeugdwerk

  Deze cursus is  voor iedereen die met kinderen en jongeren van tien tot zestien jaar aan de slag gaat (of wil gaan) met de thema's seksualiteit en relaties. Het is geen inhoudelijke methode, maar helpt je om de juiste vaardigheden te ontwikkelen om op een ontspannen manier over deze onderwerpen te praten met jongeren.

  Het biedt ondersteuning bij de spellen Girls' Choice en Boys 'R Us, maar kan ook ingezet worden in combinatie met andere lespakketten en interventies.


  Individuele counseling rondom anticonceptie en kinderwens

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: professionals in jeugdwerk

  Deze e-learning biedt je handvatten om anticonceptie en (het voorkomen van) onbedoelde zwangerschap bespreekbaar te maken met (zeer) kwetsbare jongeren en zo nodig door te verwijzen naar specialistische hulpverlening op dit gebied. In deze e-learning krijg je achtergrondinformatie over anticonceptie, noodmiddelen en keuzehulp. Daarnaast oefen je hoe je een gesprek aangaat rondom deze thema’s door middel van casuïstiek.

  Coming in

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: professionals die biculturele lhbti's ondersteunen
  Geaccrediteerd: Diverse professionals (Registerplein, 6 punten); jeugd- en gezinsprofessionals (SKJ, 5 punten)

  In deze e-learning leer je meer over biculturele LHBTI's. Je krijgt onder andere zicht op wat het voor hen kan betekenen om uit de kast te komen, welke reacties zij kunnen tegenkomen en wat kan helpen om hiermee om te gaan. Aan de hand van drie casussen oefen je met verschillende situaties en je eigen reactie hierop.

  Girls' Talk Special: Anticonceptie en kinderwens

  Categorie: Gratis cursussen

  Doelgroep: begeleiders van Girls' Talk

  Deze e-learning is ter voorbereiding op de module Girls' Talk Special: Anticonceptie en kinderwens. In deze e-learning ga je aan de slag met verschillende opdrachten rondom anticonceptie, noodmiddelen en zwangerschap of ouderschap op jonge leeftijd. Ook verken je wat je als professional kan betekenen in de ondersteuning van jonge meiden bij deze thema’s en hoe je kunt reageren op lastige situaties. De e-learning wordt afgesloten met een korte toets.

  Interesse? Kijk voor de actuele prijs in onze webshop: https://shop.rutgers.nl/nl/webwinkel/gezondheidszorg/girls'-talk-special-anticonceptie-en-kinderwens-e-learning/210818



  Girls' Talk (+) & Make a Move (+)


  Doelgroep: professionals in jeugdwerk en onderwijs

  In deze online cursus leer je over het seksuele gedrag van de doelgroep en krijg je meer inzichten in jouw rol als begeleider en de in te zetten methodiek. In de opvolgende tweedaagse training leer je hoe je de verschillende werkvormen in groepen uitvoert en oefen je met de counselende stijl van begeleiden.

  Interesse? Kijk op https://www.rutgers.nl/seksueel-wijs-en-weerbaar voor meer informatie en de actuele prijs.


  Seks Online


  Doelgroep: professionals in jeugdwerk en onderwijs, trainers Girls’ Talk en Make a Move.

  Accreditatie: SKJ (2 punten)

  Deze online cursus biedt jou handvatten om aan de slag te gaan met de module Seks Online. De module kan op zichzelf en als onderdeel van de preventieprogramma’s Girls’ Talk en Make a Move ingezet worden. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat en kan je de handleiding downloaden om jongeren online wijzer en weerbaar te maken.

  Train de Trainer - Lesgeven over relaties en seksualiteit


  Doelgroep: Trainers van vakdocenten

  In deze online cursus doet een trainer aan de hand van leuke opdrachten kennis en inspiratie op om de eigen training aan leraren vorm te geven.

  Ontwikkeld door: Rutgers, Soa Aids Nederland, Stichting School en Veiligheid - in co-creatie met trainers

  Gezonde Relaties en Seksualiteit


  Doelgroep: Gezonde School-adviseurs

  De online cursus biedt een Gezonde School-adviseur goede handvatten om scholen te ondersteunen bij de thema’s sociale veiligheid, relaties en seksualiteit. Aan de hand van de stappen van de Gezonde-Schoolaanpak ga je door middel van interactieve online opdrachten aan de slag met de thema’s.

  Ontwikkeld door: Rutgers, Stichting School & Veiligheid en Soa Aids Nederland - in co-creatie met Gezonde School-adviseurs

  Nu Niet Zwanger - voor aandachtsfunctionarissen


  Doelgroep: aandachtsfunctionarissen Nu Niet Zwanger

  Geaccrediteerd: V&VN, Registerplein, SKJ (2 punten)

  Deze e-learning biedt nieuwe aandachtsfunctionarissen de handvatten om aan de slag te gaan met Nu Niet Zwanger. Je maakt kennis met de uitgangspunten en vaardigheden die je nodig hebt om de methode binnen jouw organisatie in de praktijk te brengen.

  Je ontvang een toegangscode via de inhoudelijk coördinator voor jouw regio.


  Nu Niet Zwanger - voor professionals


  Doelgroep: professionals die met de NNZ methode gaan werken

  Accreditatie: SKJ, Registerplein, V&V (1 punt)

  Deze e-learning is bedoeld voor professionals die met Nu Niet Zwanger aan de slag willen, maar geen aandachtsfunctionarissen zijn. Je leert de basisprincipes van de Nu Nieuw Zwanger aanpak, zodat je met kwetsbare potentiële ouders een gesprek aan kan gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

  De aanmeldingscode kun je opvragen bij de aandachtsfunctionaris binnen jouw organisatie.


  Opgroeien met liefde


  Doelgroep: opvoedingsondersteuners



  Geaccrediteerd: SKJ (2 punten)

  In deze e-learning leer je over de seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Daarna verken je hoe je ouders hierin kunt ondersteunen.

  De e-learning maakt je wegwijs in het gebruik van de methode Opgroeien met liefde. Zodra je de online cursus hebt afgerond, kun je de handleiding voor deze methode downloaden en aan de slag.

  Voor meer informatie en de actuele prijs, ga naar: https://www.rutgers.nl/producten/opgroeien-met-liefde